Hva er en takstmann?

Hva er en takstmann?

Ja, hva er egentlig en takstmann? For bare noen få år siden kunne hvem som helst bli takstmann. En takstmann er en byggekydig person med en videreutdanning innen for eksemepel skadetakst, verditakst, tilstandsanalyser, osv.

I dagens marked arbeider en takstmenn med verdivurdering av boliger og/eller eiendommer. Takstmannen utfører også tilstandsanalyser av boliger eller taksering av skade på bygninger, eiendom og løsøre. Ved salg av bolig benyttes oftest en teknisk tilstandsrapport med eller uten taksert salgsverdi eller teknisk verdi.

I dag er det fortsatt mange som tenker at hvem som helst kan bli takstmann for boliger, med alt ansvaret det måtte innebære.

Svaret er ganske enkelt at – Slik er det ikke i dag.

Hvem kan bli takstmann i dag?

I dag kan man ikke bli takstmann for boliger og bygninger om man er kokk, baker, bilmekaniker, tallknuser, osv. Det kunne man faktisk før. Eller, egentlig kan man bli det, fordi det er fremdeles ikke en beskyttet tittel. Problemet er at man får ikke jobb som takstmann uten bakgrunn innenfor byggebransjen. Man vil heller ikke få medlemskap i et av de to takseringsforbundene i Norge.

Da spiller det liten rolle om firmaet som driver med utdannelse kaller seg for Jatakst, Neitakst, Yestakst eller andre språklige variasjoner. Man får ikke medlemsskap i en tasktorganisasjone uten at man går gjennom en av skolen for undervisning. For å bli medlem av BMTF må man ta sin utdannelse gjennom Mesterskolen.

Hvorfor medlemsskap i et takseringsforbund

Det er flere viktige momenter i det å være medlem i et av de to takseringsforbundene man har i Norge. Man en administrasjon og dermed har man blant annet en stemme som kan veilede politikere når yrket reguleres. Man har også et felleskap og et nettverk som er svært viktig for mange takstmenn som arbeider alene hver eneste dag.

Dersom man er medlem i en organisasjon får man tilgang til godkjente skjematurer som for eksempel verditakster, skadetakster og eierskifterapport.

Faglig utvikling
Hva er en takstmann?
Hvilke forkunnskaper trenger en takstmann?
Takstmann – Jobbmuligheter?
Hvordan bli takstmann?
Takstmann og nettverk?
Hvorfor Nettbasert?

Mesterskolen du svar på den meste innenfor takstbransjen. Enten på siden eller ved å kontakte en kundebehandler der.