Hvor lang tid tar en takstmann?

En takstmann kan gjøre seg ferdig på en halv time eller en takstmann kan gjøre seg ferdig på en til to dager.

Det kommer alt an på hva takstmannen skal gjøre.

Verditakst

Dersom takstmannen kun skal vurdere verdien på boligen, så kan den tiden som benyttes inne i selve boligen gjøres rimelig raskt. Dette fordi takstmannen gjør en del forundersøkelser og etterundersøkelser blant annet opp mot offentlige etater.

Det viktigste her er at takstmannen er lokalkjent og byggekyndig.

Tilstandsanalyse

En tilstandsanalyse er mer omfattende. Her er for det første mer forarbeid og etterarbeid. En grundig tilstandsanalyse på for eksempel en enebolig kan være ganske omfattende. Dersom det gjelder reklamasjon på en bolig som er kjøpt de siste 4-5 årene er det viktig at takstmannen kjenner til hvor han skal finne feil og kunne analysere funnene slik at reklamasjonsrapporten blir så korrekt som mulig.

En takstmannen som er medlem av Byggmestrenes Takseringsforbund er en fagmann før han/hun får starte på kurs ved Mesterskolen.

I dag er det mer vanlig med tilstandsanalyser ved både kjøp og salg av bolig:

  • Selger vil bli ferdig med salget. Avhendingsloven sier egentlig at selger ikke er ferdig med salget før om 5 år etter at kontrakten er skrevet. De fleste selgere ønsker ikke å sitte på nåler i fem år.
  • Kjøper vil ofte vite om hun/han har kjøpt katta i sekken.

Skadetakst

Når du får en skade på din bolig er det viktig at du får en nøytral byggekyndig takstmann som kan vurdere skaden uavhengig. Denne typen takstmann finner du sikrest på Finn-Takstmann.